Vad vet du om Uppsalas historia? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!

I Gamla Uppsala finns de tre majestätiska kungshögarna, ett av Nordens största gravområden. Från vilket århundrade antas högarna komma ifrån?

Foto: OlofE
Correct! Wrong!

I Uppsala började man planera för ett stort kyrkobygge redan år 1258. Först år 1435 invigdes den nya domkyrkan i Uppsala...men vem invigde kyrkan?

Elias Martin
Correct! Wrong!

Under Uppsala slotts tidiga historia skedde Sturemorden den 24 maj 1567. Vad innebar detta?

Correct! Wrong!

Från vilken stad kom Sveriges mest värdefulla bok, den gotiska Silverbibeln från början av 500-talet, till Sverige som krigsbyte år 1648 ?

Sida från Silverbibeln.
Correct! Wrong!

Vem var den sista svenska monarken att krönas i Uppsala?

Correct! Wrong!

En av den svenska upplysningstidens mest framstående personer levde och verkade i staden. Han påbörjade kartläggningen och systematiseringen av växtvärlden. Vem var det?

Correct! Wrong!

Vid Uppsala universitetet skrevs den första kvinnliga studenten in på ett svenskt universitet. Vad hette hon?

Correct! Wrong!

Vad låg bakom Påskkravallerna i april 1943?

Correct! Wrong!

Vad vet du om Uppsalas historia? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!
0-2
Aj aj aj! Friska upp dina kunskaper genom att åka till Uppsala. Besök slottet, domkyrkan och vandra längs Fyrisån. Och läs om stadens historia!!
3-4
Inte så dåligt. Helt okej resultat. Men du borde kunna lite mer om Sveriges fjärde största stad. Testa gärna quizet en gång till!
5-6
Bra! Du har bra koll på Uppsalas historia! Koppla av med en pick-nick i backen nedanför Uppsala slott och hör hur Pelle Svanslös jamar från Åsgränd!
7-7
Jättebra! Det gjorde du excellent bra! Belöna dig själv med en kopp kaffe på kaféet Ovfandahls i Uppsala. Precis som Karin Boye och Gustav Fröding och prins Eugen gjorde en gång i tiden!
8-8
Superduper bra! Härligt! Toppen! Är du en Uppsalabo? Eller en gammal student från Uppsala? Njut av landskapsrätter från Uppland som Mälargös med bondbönor och upplandskubb! Festa till det som en student...det är du värd!

Share your Results: