Vad vet du om Stockholms blodbad? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!

Den danske kungen Kristian II inledde i januari 1520 ett militärt anfall, främst med värvade legotrupper, mot Sverige. Kristian ansåg sig ha rätt till den svenska tronen. Sten Sture och de svenska trupperna intog ställningar och försökte försvara sig vid en sjö i Västergötland men tvingades retirera. Men var skedde denna batalj i Västergötland?

Kristian II
Correct! Wrong!

I början av mars 1520 erkände det svenska riksrådet Kristian II som svensk kung. Sten Stures änka, som ledde försvaret av Stockholm, vägrade att ge upp. Vad hette hon?

Correct! Wrong!

Försvararna av Stockholm ville ha amnesti för att ge upp och ett amnestibrev utfärdades av Kristian II den 5 september. Den 7 september överlämnades Stockholms slott till kung Kristian II. Den 4 november kröntes han till kung av Sverige. Men i vilken kyrka kröntes han?

Correct! Wrong!

Efter kröningen följde en kröningsfest på Stockholms slott som pågick i tre dagar. På den tredje dagen blev flera av deltagarna gripna. De anklagades för kätteri. Biskoparna Mattias och Vincent fängslades för sig, flertalet av de övriga fängslades...ja var?

Correct! Wrong!

Avrättningarna på Stortorget började vid middagstid, måndagen den 8 november 1520. Kropparna samlades ihop i högar på Stortorget. Huvuden stoppades i silltunnor. Därefter kördes offren i hästdragna kärror till Södermalm. De betraktades som kättare och fick därför inte begravas på kristna kyrkogårdar. Tre likbål tändes...men var på Södermalm?

Correct! Wrong!

Vissa historiker hävdar att cirka 100 personer avrättades. Enligt den ansvarige bödeln, den tyske officeren Jörgen Homuth, avrättades...ja hur många?

Correct! Wrong!

Kristian lämnade Stockholm efter jul för sin eriksgata. Denna resa användes för att gripa och avrätta de som uppfattades som fiender. Munkarna i klostret Nydala ansågs ha stött uppror mot Kristian II och därför avrättades abboten Arvid och andra på klostret genom dränkning, händelsen kallas...ja vad kallas denna händelse?

Correct! Wrong!

Under 1521 spred sig upproren till andra delar av Sverige. I augusti 1521 valdes en ”upprorsledare” i Vadstena till Sveriges riksföreståndare. Vem var det som satte sig upp mot den danska kungen?

Correct! Wrong!

Vad vet du om Stockholms blodbad? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!
0-2
Nja...det var inte bra. Stockholm har upplevt en lång rad politiska mord, men Stockholms blodbad är det grövsta och värsta politiska dådet...som man bör känna till. Men häng inte läpp! Testa quizet igen. Lycka till!
3-4
Inte så dåligt. Inte heller jättebra. Helt okej resultat. Ett tips. Förkovra dig med att läsa boken Stockholms blodbad av Lars Ericson Wolke. Lycka till!
5-6
Starkt jobbat. Du har bra koll på Stockholms historia. Gör som Gustav Vasa gjorde på midsommarafton 1523...rid in till Stockholm på en vit häst och vänta på att borgarna i staden överlämnar stadsnycklarna till dig...
7-7
Strålande bra. Du kan Stockholms historia...inget snack om det! Belöna dig med en resa till Gamla stan och sätt dig ner vid Stortorget. Föreställ dig, om du vågar, de brutala scenerna med alla halshuggningar och när blodet flöt i rännstenen. Kanske hörs biskop Vincentius rop från det förgångna: ”kungen är en lögnare och förrädare”. Eller ta bara en god kopp kaffe och njut av folklivet?!
8-8
Mein Gott! Sehr gut! Så hade många vid Stortorget, som pratade tyska vid tidpunkten för blodbadet, uttryckt sig. Du har full koll! Hylla dig själv, skäm bort dig själv med ett gästabud, likt den Kristian II arrangerade på slottet efter kröningen i Stockholm. Fira i ett par dagar, låt vinet flöda och bjud upp till dans!

Share your Results: