Vad vet du om fältherren Carl-Gustaf Wrangel? Testa Mitt i historiens söndagsquiz? Lycka till!

Carl-Gustaf Wrangel föddes 13 december 1613. Hans mor hette Margareta Grip, men vad hette hans far?

Correct! Wrong!

År 1640 gifte sig Wrangel med en tysk adelsdam i ett fältläger vid Saalfeld i Tyskland. Vad hette hon?

Correct! Wrong!

Hur många barn fick Carl-Gustav Wrangel med sin hustru? (På ett ungefär)

Correct! Wrong!

År 1644 ledde Carl-Gustaf Wrangel den svensk-holländska flotta som besegrade den danska flottan i sjöslaget vid Femern. Vad hette skeppet som Wrangel befann sig på under slaget?

Correct! Wrong!

I gryningen den 24 oktober 1657 klockan 06.00 började den svenska stormningen av den danska fästningen Fredriksodde. Wrangel förde befälet och de svenska angriparna lyckades snabbt erövra den moderna fästningen Fredriksodde. Den svenska flaggan hissades och cirka 6 000 svenska soldater flyttade in innanför fästningen. Wrangel var mycket nöjd med anfallet och segern och han beskrev den som en…ja hur uttryckte han sig?

Correct! Wrong!

Bygget av Skoklosters slott, som påbörjades 1654, var ett viktigt led i arbetet med att manifestera makt och att göra familjens minne odödligt. Ritningarna till slottet utarbetades i huvudsak av…ja vad hette arkitekten?

Correct! Wrong!

Skoklosters slott är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige och tillkom under den svenska stormaktstiden. Vad har slottet för arkitektonisk stil?

Correct! Wrong!

Carl-Gustaf Wrangel dog år 1676. Han ägde då flera gods och slott. På vilket slott avled han?

Correct! Wrong!

Vad vet du om fältherren Carl-Gustaf Wrangel? Testa Mitt i historiens söndagsquiz? Lycka till!
0-2
Huuuuua. Stormaktstiden och Carl-Gustaf Wrangel verkar inte vara din favoritgren. Men häng inte läpp! Testa quizet igen! Lycka till!
3-4
Bra. Men det kan bli bra mycket bättre. Ett tips är att du lånar boken "Carl Gustaf Wrangel och Europa: studier i kulturförbindelser kring en 1600-talsmagnat" av Arne Losman.
5-6
Bravo! Riktigt bra gjort! Det är ett bra resultat som visar att du känner till Stormaktstiden och Carl-Gustaf Wrangel! Du hade säkert ett bra betyg i historia?! Gör som Wrangel: Underhåll dig själv med ett rejält pyrotekniskt fyrverkeri!
7-7
Mycket bra! "Sehr gut" som Wrangel kanske skulle ha sagt! (Han pratade tyska i sin hemmiljö). Belöna ditt fina resultat med en resa till Skoklosters slott. Njut av det praktfulla slottet och duka upp en praktfull picknick med osande stekar, griljerade svanar, söt konfekt och kryddat vin. Kanske kommer den matglade Carl-Gustaf Wrangel fram från det förgångna och frågar om han får smaka!
8-8
Formidabelt! Extremt bra! Det går inte att få ett bättre resultat! Du är en mästare i Carl-Gustaf Wrangel-kunskap! Wrangel fick som tack för sina militära tjänster i trettioåriga kriget slottet Spyker på Rügen i förläning av drottning Kristina. Skäm bort dig själv med en resa till detta slott i sommar. Slottet används idag som hotell och restaurang. Ät det Wrangel älskade att äta: Beställ stora stekar av svin, kalv och lamm samt hönsfrikassé, orrtupp och exklusiva ostron. Det är du värd efter denna quiz-prestation!

Share your Results: