Vad vet du om drottning Désirée? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz? Lycka till!

Var föddes Eugénie Bernardine Désirée? (Som senare blev drottning Desideria i Sverige).

Correct! Wrong!

När Désirée var 16 år blev hon ögonblickligen förälskad senare även förlovad med en militär. Vad hette han?

Correct! Wrong!

Napoleon lämnade Désirée för en annan kvinna. Men många av Napoleons generaler var intresserade av Désirée. Slutligen föll hon för Jean Baptiste. Efter några veckors bekantskap gifte de sig. Den 6 juli 1799 föddes Désirées och Jean Baptiste Bernadottes enda barn. Vad döptes barnet till?

Correct! Wrong!

År 1804 utnämnde Napoleon Jean Baptiste till en av arton marskalkar. Dessutom fick han en fastighet i Paris som Désirée använde flitigt när hon bodde i Paris. På vilken gata låg denna våning?

Correct! Wrong!

År 1812 tågade Napoleon med sin stora här mot Moskva. Sverige befann sig plötsligt i motståndarlägret, i en oväntad allians med tsar Alexander. Désirée var upprörd över makens utrikespolitiska omsvängning. Vad skrev hon i ett ilsket brev till sin make?

Correct! Wrong!

Désirée gillade inte Sverige. Inte ens när hon 1818, efter Karl XIII:s död skulle krönas till drottning, fann hon det mödan värd att resa till Sverige. Karl Johan fick ensam ta emot kronan i Storkyrkan den 11 maj. När kröntes drottning Désirée?

Correct! Wrong!

Vad brukade Désirée kalla sin make för?

Correct! Wrong!

I december 1860 drabbades Désirée av illamående under ett besök på operan. Senare på kvällen somnade hon in i sin våning på Stockholms slott, 83 år gammal. Hon älskade opera men vad hette den opera hon såg samma dag hon avled?

Correct! Wrong!

Vad vet du om drottning Désirée? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz? Lycka till!
0-2
Nej, det var inte så bra. Désirée är kanske inte så bekant för allmänheten men bättre kan du! Testa gärna quizet en gång till! Lycka till!
3-4
Bra. Du har lite koll. Désirée gillade inte Sverige så mycket. Men gillade dans, musik och teater, så ge dig ut i sommaren och lyssna på musik och dansa! Eller spela datorspelet Assassin's Creed: Unity (2014) där förekommer Désirée som en bifigur i ett triangeldrama med Napoleon och Bernadotte under franska revolutionen.
5-6
Bättre än bra. Starkt jobbat. Ge dig själv en ledig dag och besök Rosersbergs slott där Désirée levde sitt franska hovliv. Om du ser ett porträtt på Napoleon Bonaparte på slottet så beror det på att Désirée lät utplacera ett flertal porträtt av Napoleon Bonaparte, som hon som tonåring var förlovad med.
7-7
Mycket bra. Belöna dig med att höra det som Désirée tyckte om att göra. Gå på opera! Och ät det Désirée älskade att äta: briocher (luftigt bröd med smörsmak) och frukt från Frankrike!
8-8
Oj, oj, oj! Superbra! Toppen! Extremt bra gjort! Hylla dig själv med att resa till Slottet La Grange som ligger utanför Paris i Frankrike...dit Désirée gärna reste på somrarna! Fixa en picknick i slottsparken! Och njut av de vackra vyerna och dina historiska kunskaper! Bon voyage!

Share your Results: