Gustav IV Adolf, född 1 november 1778, död 7 februari 1837, var kung av Sverige 1792–1809. Men vad vet du mer om denne kung? Testa Mitt i Historiens söndagsquiz:

Gustav III och Sofia Magdalena hade problem i sängkammaren. Det blev helt enkelt inga barn gjorda. När Sofia Magdalena blev gravid florerade illasinnade rykten om att Gustav III inte var fadern. Vad hette han som ansågs vara far till Gustav IV?

Drottning Sofia Magdalena
Correct! Wrong!

En viktig reform var enskiftet som inleddes under 1803. Vad innebar detta?

Correct! Wrong!

Kejsar Alexander I av Ryssland och kejsar Napoleon I slöt fred i Tilsit i juli 1807. Fredsuppgörelsen förpliktade Alexander I att gå till angrepp mot Sverige om Sverige inte följde vissa krav. Vilka?

Correct! Wrong!

Vid statskuppen den 13 mars 1809 hölls kungen kvar i ett rum men bevakningen var så usel att han kunde sno åt sig en värja och smita ut genom en lönndörr. Generalmajoren Carl Johan Adlercreutz rusade efter men fick ducka när kungen kastade en sak mot honom. Vad kastade kungen?

Correct! Wrong!

Gustav IV blev med sin familj landsförvisad. På julaftons morgon 1809 lämnade den före detta kungafamiljen Karlskrona och Sverige ombord på en fregatt. Vad hette fregatten?

Correct! Wrong!

Mellan åren 1818 till 1820 levde han som en enkel borgare i Basel, och det var där han började kalla sig själv...ja vad?

Correct! Wrong!

Han tog den 25 oktober 1833 in på ett värdshus i St Gallen i Schweiz. Vad hette värdshuset?

Correct! Wrong!

På värdshuset levde han ett tillbakadraget liv i två enkelt möblerade rum tre trappor upp, utan betjänt. Varför avled han 1837 på värdshuset?

Correct! Wrong!

Gustav IV Adolf, född 1 november 1778, död 7 februari 1837, var kung av Sverige 1792–1809. Men vad vet du mer om denne kung? Testa Mitt i Historiens söndagsquiz:
0-2
”Herregud” hade man kanske sagt om ditt betyg i början av 1800-talet. I finare kretsar hade man kanske sagt: ”Mon dieu”! Nej, detta var inte så bra. Ett tips är att läsa Mats Wickmans biografi: En kunglig tragedi En biografi om Gustav IV.
3-4
Gustav IV är en kung som inte är så omskriven. Så det är ett godkänt resultat. Du är värd ett hurra! Gör quizzet en gång till!
5-6
Du har bra koll. Bra gjort! Hylla ditt resultat med att bjuda upp din käresta. I början av 1800-talet blev valsen, troligtvis med ursprung i Böhmen, populär. Den ansågs vågad i och med att kvinnan och mannen dansade nära varandra…så varför inte fira med en stilla vals…?
7-7
Mycket bra. Otroligt starkt jobbat. Du är beläst. Ingen tvekan om det. Fortsätt med det. Gör som Gustav IV och ta ett glas genever, som är en holländsk enbärskryddad spritsort. Genever är föregångaren till gin och dricks som kyld snaps.
8-8
Extremt bra gjort! Är du en historiker? Professor? Historikern Peter Englund skulle vara stolt över dig om han fick se ditt resultat! Gör som politiker, militärer och grosshandlare gjorde när de smörjde kråset på 1820-talet: Gå ut och ät lax och små pastejer, skinka och grönkålssoppa samt rostbiff. Avsluta med glasspudding, russin, mandel, apelsiner och konfekt. Det är du värd!

Share your Results: