Vad vet du om rysshärjningarna 1719? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!

Sverige var år 1719 utmattat efter ett långt och kostsamt krig och hoppades kunna, med stöd av en allians med Storbritannien, vinna en godtagbar fred med Ryssland. Den ryske tsaren försökte sätta press på Sverige i de pågående fredsförhandlingarna för att få ett slut på Stora nordiska kriget genom att skicka en stor galärflotta. Instruktionerna var att härja längs den svenska kusten. Vad hette den ryska tsaren?

Correct! Wrong!

Sommaren 1719 var den ryska galärflottan samlad för ett anfall mot Sverige och den 11 juli låg de första fientliga fartygen vid Kapellskär, där den delade upp sig i två avdelningar, en nordlig och en sydlig avdelning. Norra avdelningen hade Peter von Lacy befäl över. Vad hette han som hade befäl över den sydliga avdelningen?

Correct! Wrong!

I början av augusti drog sig både den nordliga och sydliga flottorna tillbaka mot Stockholms skärgård för att med förenade krafter försöka slå sig fram till Stockholm. Stockholms viktiga försvarspunkt vattenvägen var Vaxholms fästning. Men det fanns ytter­ligare en vattenväg in till staden. Vad heter den?

Correct! Wrong!

Det ryska draget blev att anfalla den skans som byggts precis vid inloppet till sundet vid Baggensstäket. Denna skans var en nyckel till försvaret. Om den föll skulle ryssarna kunna föra in galärer i sundet. De svenska trupperna stred tappert mot de ryska inkräktarna. Efter ett tag höll de på att tappa kontrollen men då kom svenska förstärkningar. Södermanlands regemente kom till undsättning under ledning av den ärrade översten…ja, vad hette han?

Correct! Wrong!

På rysk sida beslu­ta­de man sig för att ge upp försöket att ta sig förbi sundet och brän­na ner Stockholm och återgick till sina fartyg. Hur många män förlorades på den svenska sidan vid Stäket?

Correct! Wrong!

Rysshärjningarna 1719-1721 förstörde livet för många människor längs kusterna. Flera städer och flera stora bruk och en mängd gods och gårdar hade lagts i aska. Hur många människor miste sina hem under rysshärjningarna?

Correct! Wrong!

Det sista slaget under de rysshärjningarna som drabbade svenska Östersjökusten 1719-1721 ägde rum den 25 maj 1721...men var?

Correct! Wrong!

Efter slaget vid Stäket var Nordiska kriget i princip slut. Fred slöts med Ryssland. Vad kallades detta fredsavtal?

Correct! Wrong!

Vad vet du om rysshärjningarna år 1719? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!
0-2
Ojdå! Visst, det var länge sedan rysshärjningarna ägde rum. Precis 300 år sedan. Men bättre kan du! Passa på att bege dig till Norrtälje i sommar och ta del av hur staden uppmärksammar rysshärjningarna med teater, föreläsningar, guidade visningar och utställningar.
3-4
Bra. Du har lite koll på när ryssarna brände ner Östersjökusten för 300 år sedan. Den 19 augusti 1719 brändes hela Norrtälje stad ner av ryssarna. Exakt på datumet 300 år senare arrangerar Norrtälje museer ett omfattande program i Roslagsmuseets park för att uppmärksamma minnet av denna händelse. Åk dit och förkovra dig vetja!
5-6
Riktigt bra gjort. Många lämningar i Stockholms skärgård förses i folktradition med prefixet ’ryss’. Så varför inte besöka Rysskyrkogården och Rysslätten på Värmdö och Ryssnäsudden, Ryssundet, Ryssnäsängen och även ett torp som benämns Rysstorpet på Utö. Kanske hörs fortfarande ekot av när ryssarna härjade på svensk mark?
7-7
Mycket bra blir ditt betyg! Dina kunskaper är mycket goda. Åk till östkusten och se de spår som fortfarande finns kvar från rysshärjningarna. De synliga spår vi i dag finner är de så kallade ryssugnarna. Ugnarna ligger strategiskt till på öarna i skärgården och utmed kusten. Leta upp dessa och känn de historiska vingslagen. Lycka till!
8-8
Excellent! Formidabelt! Enastående! Extremt bra gjort. Hylla dina kunskaper med en resa till Norrköping. "Ryssen kommer!" Dessa varningsord utropades i Norrköping 1719, när ryssarna anföll. Nu finns en utställning om detta på stadsmuseet i Norrköping. Duka upp pick-nick korgen med den mat som människor åt på den tiden. Som exempel strömming, abborre, gädda, braxen, gös, lake och mört. Torrt bröd, smör, fläsk och ärtor. Och grattis till full pott! 8 av 8 rätt!

Share your Results: