Vad vet du om Raoul Wallenberg? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!

Raoul Gustaf Wallenberg, föddes den 4 augusti 1912. Men var föddes han?

Correct! Wrong!

Hans mor ville att han skulle studera juridik, men Raoul Wallenberg valde en annan utbildning 1931-35. Vad studerade han till?

Correct! Wrong!

År 1935 begav sig Raoul Wallenberg på farfaderns inrådan till Sydafrika, där han representerade ett företag. Vad hette företaget?

Correct! Wrong!

I augusti 1941 skaffade Raoul Wallenberg ett arbete på en handelsfirma som sysslade med export och import av livsmedel mellan Sverige och Ungern. Vad hette firman?

Correct! Wrong!

Efter den tyska ockupationen 1944 blev situationen allt sämre för Ungerns judar. Den amerikanska regeringens War Refugee Board (grundats av den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt i januari 1944 och dess agenter arbetade med att hjälpa flyktingar runtom i Europa) i Skandinavien ville därför skicka en person från det neutrala Sverige för att organisera en räddningsaktion. Wallenberg utsågs och knöts därför till den svenska beskickningen…som vad?

Correct! Wrong!

Orsaken till att Wallenberg arresterades av ryska trupper, i januari 1945, har aldrig blivit helt klarlagd men det mesta tyder på att man misstänkte Raoul Wallenberg för…ja vad?

Correct! Wrong!

Från ryskt håll hävdas att Raoul Wallenberg dog i ett fängelse i Moskva den 17 juli 1947. Vad hette fängelset?

Correct! Wrong!

Den svenska regeringen tillsatte 2001 en kommission med uppgift att utreda den svenska utrikesledningens agerande i fallet Raoul Wallenberg. Kommissionen presenterade sitt slutbetänkande "Ett diplomatiskt misslyckande: Fallet Wallenberg och den svenska utrikesledningen". Bedömningen av den svenska utrikesledningens bristande insatser och senfärdighet är hård, Sveriges dåvarande utrikesminister (1945) fick hård kritik. Vad hette den dåvarande utrikesministern?

Correct! Wrong!

Raoul Wallenbergs insatser i Budapest har skildrats i flera filmer, bland annat i en film från 1990 av Kjell Grede. Vad heter filmen?

Correct! Wrong!

Till Raoul Wallenberg är ett minnesmärke på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Vem har gjort detta offentliga konstverk?

Correct! Wrong!

Vad vet du om Raoul Wallenberg? Testa Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!
0-2
Ajdå. Inte så bra. Passa på att fräscha upp dina kunskaper med att gå till närmaste bibliotek. Och läs allt du kommer över om Raoul Wallenberg!
3-4
Nja, inte så dåligt. Men bättre kan du! Låna Bengt Jangfeldts biografi över Raoul Wallenberg. Eller Ingrid Carlbergs biografi över Raoul Wallenberg. Två bra biografier!
5-6
Bra. Du behöver inte skämmas för dina kunskaper. Lägg dig i hängmattan och lyssna på radiodokumentären om Raoul Wallenberg. Klicka här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/86239?programid=2519
7-7
Mycket bra. Du har mycket bra koll på Raoul Wallenberg, som kom till Ungerns huvudstad Budapest med ett uppdrag att rädda landets judar undan nazisternas deportationer.
8-10
Excellent! Förträffligt! Lysande! Ypperligt! Du är väl förtrogen med Raoul Wallenbergs livsgärning. Varför inte resa till Budapest och gå i Raoul Wallenbergs fotspår? Besök Minerva utca 3 där svenska legationen hade sitt kontor. Vandra sedan till Szent István park där Raoul Wallenberg står staty. Inspireras av Raoul Wallenbergs gärning och ledarskap!

Share your Results: