Vad vet du om nationalskalden Carl-Michael Bellman? Testa gärna Mitt i Historiens söndagsquiz!

Bellman växte upp på en stor malmgård på Södermalm i Stockholm, familjen bodde i en stor bostad på nära trehundra kvadratmeter tack vare en rik farmorsmor, Catharina Daurer. Vilken kyrka låg nära hans bostad?

Carl Svante Hallbeck
Correct! Wrong!

Huvuddelen av Stockholms invånare bodde i staden mellan broarna, i stenhus med trånga gränder. Kullerstensgatorna var undermåliga och ansträngande att ta sig fram på. På bakgårdarna hördes får, höns, hästar eller grisar. Smuts och avföring slängdes ofta bara direkt ut på gatan. Ungefär hur många invånare hade Stockholm på Bellmans tid?

Johan Petter Cumelin
Correct! Wrong!

1772 genomförde Gustav III en statskupp, och Bellman tog monarkens parti. Vad hette Bellmans kampsång för kuppmakarna?

Per Krafft
Correct! Wrong!

1778 gifte sig den 38-årige Bellman med en betydligt yngre kvinna. Vad hette hon?

Correct! Wrong!

Vilket år kom Fredmans sånger ut?

Correct! Wrong!

En sångsamling av Carl Michael Bellman som publicerades året efter Fredmans epistlar.

På grund av sina ekonomiska bekymmer tvingades Bellman och hans familj ofta att flytta. År 1792 låg hans adress på Kungsholmsbrogatan, där han var närmsta granne med den före detta kaptenen Jacob Johan Anckarström. Vad gjorde att denna kapten blev så uppmärksammad?

Correct! Wrong!

Hur inleds Fredmans epistel nummer 2?

Correct! Wrong!

Bellman hade stora utgifter. År 1794 häktades han för en gammal och obetald skuld. Vad fick han för straff?

Correct! Wrong!

Vad vet du om nationalskalden Carl-Michael Bellman? Testa Mitt i historiens söndagsquiz!
0-2
”För jävulen” kanske Bellman hade utbrustit! Du bör kunna mer om denne nationalskald! Ett tips är att du köper eller lånar boken Carl-Michael Bellman skriven av Paul Britten Austin.
3-4
Helt ok. Du behöver inte skämmas. Men förkovra dig gärna genom att bege dig till Gamla stans kullerstensgator och föreställ dig hur Bellman gick där och trängdes med skoputsare, tullsnokare och matroser och roddarmadammer. Han nynnade säkert på en sina visor när han var på väg till en av stadens cirka 700 krogar.
5-6
Bra! Pudra näsan, ta på dig knäbyxorna eller korsetten och var stolt över dina Bellman-kunskaper! Återigen...bra gjort!
7-7
Mycket bra. Du är en sann gustavian. Du känner till Bellmans bildrika poetiska värld i all sin rikedom. Fira ditt fina resultat med en pick-nick i det gröna. Njut av kyckling, pastejer, ost, bröd, frukt och naturligtvis konfekt.
8-8
Enormt bra gjort! Högsta betyg! ”Kärlekens blommor skall vattnas med vin” sjöng Bellman. Men dina stora kunskaper om Bellman behöver inte vattnas. De kunskaperna finns där! Belöna dig själv med ett besök på Gyldene Freden i Gamla stan där Bellman började en krogrunda en gång i tiden. Och sjung om Bacchus och Venus! Gutår!

Share your Results: