Vad vet du om drottning Kristina? Testa gärna Mitt i Historiens söndagsquiz! Lycka till!

Kristina hade en av de skickligaste lärarna under sin samtid och som handledde henne i bland annat diplomati och statskunskap. Vad hette han?

Jacob Heinrich Elbfas (1600–1664)
Correct! Wrong!

Hon var sex år gammal, när hennes far Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen 1632. Hon regerade under en förmyndarstyrelse fram till hon blev myndig. Vilket år blev hon myndig drottning?

Correct! Wrong!

Under studieåren upptäckte Kristina ett språk hon kom att älska och använda mer än något annat. Vilket språk?

David Beck (1621–1656)
Correct! Wrong!

En känd filosof vistades i Stockholm under några månader men avled under den exceptionellt stränga vintern 1650. Vem var det?

Correct! Wrong!

Vad gjorde Kristina på slottet i Uppsala den 6 juni 1654?

Erik Dahlberg, Svecia Antiqua et Hodierna
Correct! Wrong!

Vid konfirmationen i Peterskyrkan under julhelgen 1655 antog hon, enligt katolsk sed, ett konfirmationsnamn. Vad tog hon för ett namn?

W. Heimbach
Correct! Wrong!

Kristina avled 1689 men var begravdes Kristina?

Correct! Wrong!

Kristinas liv har inspirerat och avhandlats i flera pjäser, böcker, operor och filmer. Johan Henric Kellgren skrev dramat Drottning Christina i fyra akter, med urpremiär på hovteatern på Gripsholms slott 1785, med hjälp av en känd svensk. Vem var den kände svensken?

Correct! Wrong!

Vad vet du om drottning Kristina? Testa gärna Mitt i Historiens söndagsquiz! Lycka till!
0-2
Aj aj aj. Inte alls så bra. Du är långt ifrån en expert på det som handlar om drottning Kristinas liv. Men häng inte läpp. Testa quizet en gång till. Ett tips: Låna böckerna "Kvinnokungen" av Kristina Sjögren, "Drottning utan land : Kristina i Rom" av Erik Petersson och "Silvermasken" av Peter Englund.
3-4
Inte så dåligt. På gränsen till betyg Bra. Starkt att du gav quizet en chans. Eller som ordspråket från 1600-talet lyder: Dhen i leeken gåår / han måste leeken thola.
5-6
Riktigt bra gjort! Du har koll. Det sägs att drottning Kristina inte gillade vin och starka drycker. Hon drack gärna vatten. Hylla drottningen och drick ett kallt glas med gott vatten!
7-7
Mycket bra. Fira ditt resultat med att frossa i efterrätter från 1600-talet. Duka upp konfektbordet med vackra silverfat och i skålar och fyll dem med marsipanfigurer, kanderade blommor, frukter som plommon, körsbär och äpplen, hasselnötter, kastanjer och brända mandlar. Och varför inte även en smultronkaka och sockertårta. Och njut!
8-8
Huuuuuuuuuuurrrrrrrraaaaaaaaa! Storartat. Är du lärare i historia, månne? Du och drottning Kristina skulle ha haft ett intellektuellt utbyte av varandra. Du hade haft stor behållning av drottning Kristina och hennes ivrande för vitterhet, vetenskap och konst. Kristina hade säkert adlat dig och givit dig flera gods och gårdar för dina kunskaper. Tillaga en festmåltid à la 1600-tal med stora stekar av svin, kalv och lamm samt hönsfrikassé, orrtupp och exklusiva ostron. Det är du värd!

Share your Results: