Vad vet du om Ansgar? Testa gärna Mitt i historiens söndagsquiz! Lycka till!

Ansgar, "Nordens apostel", föddes 8 eller 9 september år 801 i en liten by väster om Amiens i Frankrike. Vad heter byn?

Hugo Hamilton
Correct! Wrong!

Ansgar var fem år gammal när hans mor avled och kort därefter lämnade hans far honom som oblat, barn som på medeltiden överlämnades till ett kloster för att bli munk eller nunna, sannolikt till ett kloster vid floden Somme strax söder om Amiens. Till vilken klosterorden skickades han?

Correct! Wrong!

I Birka förkunnade Ansgar kristendomen omkring 829–831. Som svensk kung anges för denna tid...ja vem?

Gustaf Cederström Digitalt museum
Correct! Wrong!

Efter sin hemkomst från Birka blev han utnämnd till...ja till vad?

Correct! Wrong!

År 845 angrep en stor fientlig flotta Hamburg och lade både borg och stad i aska. Ansgar, som då befann sig i staden, lyckades i sista stund rädda sig undan med några av kyrkans heliga reliker. Vilken folkgrupp attackerade Hamburg?

Correct! Wrong!

Ansgars arvtagare på ärkebiskopsstolen, Rimbert, fick i uppgift att hylla sin företrädare och ärkestiftet Hamburg-Bremen. Som historisk källa är krönikan inte helt tillförlitlig. Men vad kallas denna krönika?

Correct! Wrong!

Var ligger Ansgar begravd?

Correct! Wrong!

Ansgarsmonumentet, ett stenkors till Ansgars minne, restes året 1834, där Birka låg. Var restes monumentet?

Udo Schröter
Correct! Wrong!

Vad vet du om Ansgar? Testa gärna Mitt i Historiens söndagsquiz! Lycka till!
0-2
Nja...vad gjorde du på religionslektionerna i skolan? Bättre kan du! Testa gärna quizet igen! Ett tips: Låna boken "Ansgar" på biblioteket skriven av Ivar Lundgren.
3-4
Bravo! Ett ganska bra resultat. Friska upp minnet med en resa till Birka!
5-6
Jaaaaaaa...bra gjort! Du kan historien om Ansgar riktigt bra. Belöna dig själv med en resa. Gör som vikingarna på 800-talet: res till Hamburg, Pisa eller Paris!
7-7
Mycket bra! Hylla dina kunskaper med en resa till Irland, som vikingarna grundade år 841. Besök museet Dublinia och lär dig mer om vikingar. Och börja dagen med en vikingamåltid: Tillred en gröt av korn, havre och andra sädesslag som var mycket vanligt bland fattiga, och som ofta sötades med bär eller äpple. Eller varför inte frossa med att äta god sill!
8-8
Superbra! Är du en viking? Du har full kontroll på religionshistoria från 800-talet. Vikingarna var glada i mat. Något som var en delikatess var hästkött. Så njut av hästkött. Vikingarna drack gärna örtdrycker. Örtdrycker gjorde vikingen på unga blad av till exempel hallon, jordgubb, kamomill eller mynta. Man lade bladen i kokande vatten ett par minuter och sedan silade man av och drack. Så njut av örtdrycker! Skål för dina stora kunskaper!

Share your Results: