Sovjet bombade Sverige

Sovjetunionen bombade Sverige en kall februarikväll 1944. Fyra skadade sig och tusentals fönster krossades. Sverige lämnade in en protest men Sovjet dementerade all inblandning. Orsaken till attacken är fortfarande en gåta.

Den 22 februari 1944 rasade kriget för fullt i Europa. Hårda och blodiga strider pågick på flera fronter och samtidigt föll judar och andra folkgrupper offer för nazismens folkmord. I Sverige rådde en lugn vardag. Biografer och kaféer var öppna och invånarna i Stockholm promenerade i den klara och kalla februarikvällen. Plötsligt såg några Stockholmare hur flera plan kom på hög höjd österifrån. Och kort därpå, vid niotiden på kvällen, hördes flera kraftiga detonationer vid Skanstull och vid Tantolunden.

Ungefär samtidigt bombades även Strängnäs, Södertälje och Stockholms norra skärgård. Ett 30-tal bomber fälldes men bara två människor på Södermalm i Stockholm och två människor i Strängnäs skadade sig. Däremot splittrades tusentals fönsterrutor av tryckvågorna och träd knäcktes. Många familjer fick utrymma sina hem.Fönsterrutor 23 februari 1944

I Svenska Dagbladet stod det dagen efter att ”Tusentals fönsterrutor krossades i området kring Eriksdal på Söder, och många familjer ha fått utrymma sina lägenheter, medan andra nödtorftigt lappat ihop fönstren med mörkläggningspapper”.

Folksamling utanför bostadshus vid Eriksdalsgatan - Vetegatan s
Folksamling utanför bostadshus vid Eriksdalsgatan – Vetegatan som skadats efter den sovjetiska bombfällningen över Eriksdalsområdet 1944. 
Foto: Petersens, Lennart af.
Stadsmuseet i Stockholm

Sovjetunionen dementerade

Redan dagen efter konstaterades också att det var bomber från Sovjetunionen. Både på Södermalm och i Strängnäs hittades skärvor med kyrilliska bokstäver. Den svenska ambassaden i Moskva lämnade in en protest om det inträffade men Sovjetunionen dementerade och sa att de inte hade någonting med bombningarna att göra.

Skadade träd efter den sovjetiska bombfällningen över Eriksda
Skadade träd efter den sovjetiska bombfällningen över Eriksdalsområdet 1944.
Foto: Lennart af Petersens
Stadsmuseet i Stockholm

Olika teorier

Pressen i Sverige accepterade den förklaringen, men på senare tid har olika förklaringar cirkulerat. En teori är att en sovjetisk spion, Vasilij Sidorenko, som hade blivit dömd till tio års fängelse på Långholmen i slutet av 1942 påverkade händelserna. Sovjet krävde att han skulle släppas. I december 1943 ska ett hemligt meddelande ha sänts från den sovjetiska ambassaden i Stockholm till Moskva att Sidorenko inom kort skulle släppas men olika instanser i Sverige avslog frisläppande. Och ingenting hände. Då inträffade bombningarna den 22 februari som ett påtryckningsmedel. Regeringen i Sverige benådade Sidorenko och några dagar efter bombningarna lämnade han Sverige.
En annan teori är att bombningarna berodde på det sovjetiska bombflygets dåliga precision och att händelserna med Sidorenko bara råkar sammanfalla i tiden. Den sovjetiska bombraiden var ämnad för Åbo i Finland för att tvinga Finland att avsluta samarbetet med Tyskland. Men stora delar av de bombplan som lyfte från Sovjet förvirrade sig och irrade omkring över sydvästra Finland och några plan ska då ha tappat orienteringen helt och hållet och släppt bomber på fyra platser i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.