Krakow en prisvärd pärla

Med musköter, svärd, pistoler, kanoner, påkar och pikar härjade svenskarna med kung Gustav X i spetsen på öppna fält, skogar och vid befästa borgar i Polen. De plundrade Krakow 1655 och svenskarnas härjningar kallar polackerna för ”den svenska syndafloden”. Karl XII gjorde samma sak nästan 50 år senare. Krakow har varit en del i den svenska historien, men idag finns ingenting kvar från tiden när svenskarna ockuperade staden. Däremot finns det goda möjligheter att få information om Krakows historia. ⁄

Ett enkelt och spännande sätt att lära känna Krakow är att man hyr en guide några timmar. Det finns flera svensktalande och kunniga guider som visar besökare runt i staden. Eftersom guiderna är så pålästa så kan man själv bestämma vad guiden ska prata om. Ett annat roligt sätt att ta sig runt i Krakow är med de små golfbilarna som kör runt turister i staden.

Krakow var en av de städer i Polen som klarade sig bäst från bomber och förödelse under andra världskriget. Själva stadskärnan klarade sig helt och hållet och tack vare att stadskärnan helt undkom kriget finns idag alla de historiska byggnaderna bevarade i staden. Krakows medeltida stadskärna är både vacker och stor. Torget är det största i Europa och stadens mötesplats och här träffas dagligen stadens invånare på torgets marknad eller i någon av barerna, restaurangerna eller kaféerna.

Det medeltida torget i Krakow.
Foto: Pixabay

De judiska kvarteren är charmiga och angränsar till den gamla stadskärnan. Kvarteren är en viktig del av Polens historia då landet länge hade en stor judisk befolkning som satte sin prägel på städerna. Före andra världskriget levde 60000 judar i Krakow, men endast några tusen överlevde kriget. Idag har de judiska kvarteren blivit ett hippt område som kryllar av restauranger, kaféer och barer.

För barn är ett besök i den gamla saltgruvan i Wieliczka både roligt och spännande. Gruvan som ligger 30 minuter utanför Krakow är en fantastisk vandring under jorden och gångarna känns oändliga. Guiden tar besökarna ner 135 meter under markytan och berättar bland annat att den guidade turen bara visar en procent av alla gångar som finns under jord. Under jorden döljer sig en stor kyrksal och skulpturer som är uthuggna ur saltstenen. Redan på 1200-talet började salt, en viktig mineral för konservering av mat, att brytas i gruvan. Sedan 20 år tillbaka bryts inget salt längre men däremot vallfärdar mängder med turister till gruvan. Varje år tar över 1 miljon människor de 400 trappstegen ner i den djupa gruvan.

Djupt ner i saltgruvan finns en stor sal.
Foto: Pixabay

– Det vita guldet var en tidigare en stor inkomstkälla och har nu blivit en turistattraktion som återigen är guld värt för Krakow, säger Agnieszka som jobbar som guide i Krakow.

 För den historieintresserade är ett besök i fabriksbyggnaden på Lipowagatan 4 ett måste. Under andra världskriget låg Oskar Schlinders emaljfabrik på denna adress som blev känt inte minst efter Steven Spielbergs film ”Schlinders List” från 1993. Schindler räddade ungefär 1200 judar undan koncentrationsläger och en säker död. De som vill veta mer om koncentrationsläger bör boka en guidad tur till Auschwitz. Buss och guide hämtar vid hotellet och besökarna får då följa med på en tankeväckande rundtur till Auschwitz-Birkenau-lägren från andra världskriget.

Auschwitz var ett koncentrationsläger under andra världskriget.
Foto: Pixabay

Efter en händelserik dag är det skönt att slå sig ner på ett av utekaféerna runt Europas största torg, Rynek Glowny. Koppla av med en cappuccino eller en kall Zywiec och njut av atmosfären. Och det svider inte i plånboken. Trots att torget är en turistmagnet är priserna på mat och dryck låga.

Text: Jonas Jönsson

 

Fakta/Krakow:

Resa till Krakow. Både Norwegian och Ryanair åker direkt till Krakow. Resan tar två timmar.

Några förslag på bussföretag som åker från Sverige till Krakow: Baltic Expressbuss, Ölvemarks Holiday, Byberg & Nordin och Citadellresor.

I Polen är det billigt att äta och dricka på kaféer och restauranger. Även om man slår sig ner i turistkvarteren kostar en full middag med dryck 50-80 zloty. 1 zloty är cirka 2,20 kronor. Till Krakow kan man resa året om. Vackrast är det kanske på våren. Sommaren är oftast jättefin men det kan bli lite varmt. Det är förstås både mysigt och billigt att shoppa i Krakow vid jul med tindrande ljus och mängder av marknadsstånd på det medeltida torget.

Tips på mysiga restauaranger/kaféer:

Kolanko no 6

Józefa 17, 30-001 Kraków,

En charmig restaurang i de judiska kvarteren med en grön innergård. Här serveras himmelskt goda crêpe och smaskiga smoothies.

Jama Michalika

Floriańska 45, Kraków, Polen

En restaurang från en förgången tid i Art Nouveau stil. Mörka färger och en pianist i ett hörn. Förtjusande och förföriskt.

Att göra i Krakow:

• Besök det pampiga slottet Wavel där den svensk-polska kungen Sigismund ligger begravd.

• Boka en guide som promenerar runt till de olika sevärdheterna. Eller åk golfbil runt i staden med en audioguide i högtalarna.

• Besök den gamla saltgruvan Wieliczka och vandra ner 135 meter under jorden. Där väntar stora vackra salar utgrävda ur saltstenen.

 • Åk till Oskar Schindlers fabrik på Lipowagatan 4 som numera är ett museum.

• Flanera i det judiska kvarteret, Kazimierz, och spana in konstgallerier och mysiga kaféer och barer. Här finns det gott om hippa uteställen och trevliga restauranger.

• Boka en guide och res med buss till koncentrationslägret Auschwitz som ligger sex-sju mil utanför Krakow.

• För den som vill göra lite längre utflykter så går tåg och turistbussar till Zakopane som ligger beläget vid foten av Tatrabergen. Där finns det fina vandringsmöjligheter.

Vid gränsen till Tjeckien flyter floden Dunajec och där kan prova på att åka forsränning med träbåtar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.